Toți șoferii din România trebuie să știe. S-a aflat ce se întâmplă la pompă cu benzina și motorina

de: Andrei Simion
05 05. 2020

Pentru aproape o lună, prețul petrolului a scăzut. Implicit, și benzina și motorina au scăzut la pompele din România. Ce se întâmplă însă pe termen lung?

De mai bine de-o lună, oamenii stau cu ochii pe prețul petrolului. Cei mai mulți s-au bucurat, asta a însemnat că au alimentat cu mai puțini bani. Acum, prețul a crescut cu puțin după o lună perioadă de scădere.

Preţu petrolului a crescut pe 4 mai cu 3% pe fondul anunţurilor de relaxare a restricţiilor legate de coronavirus făcute de tot mai multe ţări. Totodată, a intrat în vigoare acordul dintre cei mai mari producători de ţiţei din lume de reducere a livrărilor. Preţul petrolului Brent a închis în creştere cu 2,9%, la 27,20 dolari pe baril, în timp ce preţul petrolului american West Texas Intermediate urcat cu 3,1% la 20,39 dolari pe baril.

Cât costă benzina și motorina pe 5 mai în România? Conform datelor publicate de site-ul Peco Online, pe 5 mai, cea mai ieftină benzină e în Buzău: 4,13 lei. Apoi, cea mai ieftină motorină e în Adunații Copăceni: 4,15 lei. Cum se compară București cu aceste orașe? Ei bine, în Capitală avem așa: 4,18 lei pentru benzină, 4,43 lei pentru motorină și 2,55 lei pentru GPL.

Ce se întâmplă la pompă, chiar și în România, pe termen lung

Julian Lee, strateg în sectorul petrolier pentru Bloomberg, a creionat o analiză pentru următorii ani. Nimeni nu anticipează o revenire rapidă la nivelul de dinaintea pan­demiei, iar unii sugerează că cererea nu se va repara niciodată, notează acesta.

Chiar şi înainte de pandemie, creşterea cererii de petrol era concentrată din ce în ce mai mult pe sectorul materialelor plastice. Astfel, face o paralelă cu ce s-a mai întâmplat în trecut. După scăderea preţurilor petrolului de la mijlocul anilor ’80, a fost nevoie de două decenii pentru ca preţurile să revină la nivelurile anterioare. De această dată, timpul de aşteptare ar putea fi chiar mai îndelungat, notează Julian.